Κατηγορία: Φαγητό

  • Κοζανίτικο κιχί

    Κοζανίτικο κιχί

    Ισως η διασημότερη πίτα της Μακεδονίας!

    Υλικά

    Μερίδες: για ταψί 36 εκ.

    •  6-8 έτοιμα χωριάτικα φύλλα (είναι πιο χοντρά από τα φύλλα κρούστας και ζυμωμένα με ελαιόλαδο)
    •  800 γρ. φέτα, κατά προτίμηση πικάντικη
    •  70 ml ελαιόλαδο + 50 ml επιπλέον για το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων
    •  φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Διαδικασία

    1. Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε τη φέτα με το ελαιόλαδο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι μέχρι να αναμειχθούν καλά. Αν θέλουμε πιο κρεμώδες αποτέλεσμα, μπορούμε να τα χτυπήσουμε στο μίξερ με το σύρμα.
    2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και αλείφουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο.
    3. Απλώνουμε σε λεία επιφάνεια ένα φύλλο, το λαδώνουμε ελαφρώς με ένα πινέλο και απλώνουμε κατά μήκος της μεγάλης πλευράς (αφήνοντας απόσταση 2 εκ. από τις άκρες) 2-3 γεμάτες κουταλιές της σούπας γέμιση. Τυλίγουμε το φύλλο, σχηματίζοντας ένα μακρόστενο λουκάνικο. Το βάζουμε γύρω-γύρω στο ταψί.
    4. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα και την υπόλοιπη γέμιση. Κάθε ρολό που φτιάχνουμε το βάζουμε στο ταψί εκεί όπου τελειώνει το προηγούμενο, σχηματίζοντας έτσι μια σπείρα που να καταλήγει στο κέντρο του ταψιού. Αλείφουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 1 ώρα ή μέχρι το φύλλο να γίνει χρυσαφένιο και τραγανό. Ελέγχουμε ανασηκώνοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα την άκρη της πίτας. (Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, αν χρειαστεί.)
    5. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει λίγο και να γίνει χλιαρή και σερβίρουμε.

    Πηγή gastronomos.gr

  • Γιαπράκια Κοζανίτικα

    Γιαπράκια Κοζανίτικα

    Τα γιαπράκια  ή «λαχανοντολμάδες» στα … πρωτευουσιάνικα,  είναι το απόλυτο φετίχ της κοζανίτικης κουζίνας! Είναι κυρίως χριστουγεννιάτικος μεζές -που όμως είναι επίκαιρος όλον τον χρόνο-  γιατί συμβολίζει το φάσκιωμα του χριστού, έτσι όπως το λάχανο τυλίγει τον κιμά. 

    Υλικά:

    Μισό κιλό κιμά χοιρινό και μισό κιλό μοσχάρι κατά προτίμηση ,χονδροκομμένο από την σπάλα ή την κοιλιά.  Στα παλιότερα χρόνια η νοικοκυρά δεν έπαιρνε κιμά , αλλά κομμάτια κρέας και το ψιλόκοβε ή αλλιώς “στούμπιζε” σε μικρά κομμάτια με τσεκούρι.
    – Ένα φλ. του καφέ ρύζι γλασσέ.
    – Δύο μεγάλα κρεμμύδια γλυκά περασμένα από τον τρίφτη ή το μπλέντερ.
    – Ένα φλυτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο.
    – Τρία- τέσσερα ποτήρια αρμόζουμο (το νερό που γίνεται η αρμιά).
    – Ένα κουτάλι της σούπας γλυκό κόκκινο πιπέρι (και λίγο μπούκοβο, για όσους αγαπούν τα πικάντικα).
    – Ένα φλυτζάνι του καφέ σάλτσα που αραιώνουμε σε νερό (προαιρετικά).
    – Τριμμένο μαυροπίπερο με τη διάθεσή σας.
    – 15-20 σπόρους μπαχάρι (μοσχοπίπερο).
    – Αλάτι (υπολογίζουμε ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η αρμιά ( λάχανο και ζωμός).
    – Νερό, όσο χρειάζεται, αφού τελειώσει το αρμόζουμο για να βράσουν τα γιαπράκια μας και το χυμό ενός λεμονιού. Τέλος, προσθέτουμε και μια κουταλιά της σούπας φυτίνη ή ελαιόλαδο.

    Εκτέλεση:

    Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε τα υλικά (εκτός από το μπαχάρι) και  τα ανακατεύουμε πολύ καλά , μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
    Το μείγμα αυτό το αφήνουμε στην άκρη.

    Σε μια άλλη λεκάνη ξεχωρίζουμε τα φύλλα της αρμιάς ( του λάχανου) , φυλάγοντας μερικά χοντρά φύλλα.

    Στο κάτω μέρος της κατσαρόλας  τοποθετούμε τσάκνα κομμάτια κλαδιών αμπελιού -ή ξυλάκια από αυτά που κάνουμε τα σουβλάκια- και ανάμεσα ρίχνουμε τα σπυριά του μοσχοπίπερου. Τα σκεπάζουμε με ένα ή δύο από τα χοντρά φύλλα του λάχανου και πάνω τους αρχίζουμε να τοποθετούμε τα γιαπράκια.

    Πιάνουμε ένα- ένα κάθε φύλλο με προσοχή, το τυλίγουμε και τοποθετούμε τα γιαπράκια σε γύρο σφίγγοντας τα σφιχτά.

    Όταν η κατσαρόλα γεμίσει λίγο πιο πάνω από την μέση , καλύπτουμε τα γιαπράκια  με φύλλα λάχανου που έχουμε φυλάξει, προσθέτουμε το λαδί ή την φυτίνη κι από πάνω τοποθετούμε ένα ρηχό πιάτο για να μη μας διαλυθούν τα γιαπράκια. Τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά ρίχνοντας μέσα ένα ποτήρι αρμόζουμο.

    Πηγή kozaniguide.gr

  • Τραχανόπιτα παραδοσιακή

    Τραχανόπιτα παραδοσιακή

    Συστατικά

    • Τραχανά γλυκό σταρένιο 3 φλ. τσαγιού (420 γρ.)
    • Αβγά 4 τεμ.
    • Φέτα σκληρή χοντροτριμμένη 300 γρ.
    • Γάλα φρέσκο 500 ml
    • Aλάτι λίγο αν χρειαστεί
    • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
    • Ελαιόλαδο 1/4 φλ. τσαγιού (60 ml)
    • Bούτυρο αγελάδος κομμένο κυβάκια 50 γρ.

    Μέθοδος Εκτέλεσης

    1. Σε λεκανίτσα βάζουμε τον τραχανά και ρίχνουμε το γάλα ώστε να σκεπάζει ίσα ίσα τον τραχανά. Τον αφήνουμε στην άκρη μέχρι να φουσκώσει, να έχει απορροφήσει σχεδόν το γάλα. Τότε χτυπάμε ελαφρά τα αβγά και τα ρίχνουμε στον τραχανά, προσθέτουμε την τριμμένη φέτα, λίγο αλάτι αν η φέτα είναι αλμυρή τότε το αποφεύγουμε, πιπέρι και τέλος το ελαιόλαδο . Ανακατεύουμε πολύ καλά, και λαδώνουμε ένα ταψί Νο 35 χ26 πασπαλίζουμε λίγο τραχανά στεγνό, και ρίχνουμε τον χυλό μας. Σκορπάμε στην επιφάνεια του χυλού μας το βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδοκοκκινήσει. (αντιστάσεις). Την αφήνουμε λίγο να κρυώσει την κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

    Πηγή: syntagestisgogos.gr

  • Κεφτέδες με ζ’μι

    Κεφτέδες με ζ’μι

    Αγαπημένο κοζανίτικο φαγητό οι κεφτέδες με το ζμι, αλλά και πολύ καλός μεζές, για την ώρα που δροσίζει και πίνεις το τσιπουράκι σου. Με μια ιδιαίτερη σάλτσα, ιδανική για μακροβούτια με ψωμί.

    Κλασικοί κεφτέδες, χωρίς πολλά μπαχαρικά και άλλα καρυκεύματα. Το κρεμμύδι και ο δυόσμος είναι τα υλικά που κάνουν τον αυθεντικό κεφτέ, τουλάχιστον στην Κοζάνη, και φυσικά το αλεύρωμα πριν το τηγάνι!

    ΥΛΙΚΑ:

    Για τους κεφτέδες:

    500γρ κιμάς μοσχαρίσιος.

    100 γρ κιμάς χοιρινός.

    1 αυγό.

    3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί.

    μισό κρασοπότηρο νερό.

    1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.

    μισή σκελίδα σκόρδο.

    2-3 κουταλιές της σούπας λάδι.

    λίγο μαϊντανό και δύοσμο.

    Για την σάλτσα:

     1-2 κουταλίες της σούπας τοματοπελτέ αραιωμένο η 2-3 ώριμες ντομάτες.

    1 1/2 σκελίδα σκόρδο.

    1-2 κοταλιές της σούπας αλεύρι.

    αλάτι, πιπέρι, λάδι.

    Εκτέλεση:

    Τα κεφτεδάκια τα πλάθουμε και τον κλασσικό τρόπο όπως ξέρουμε. 

    1. Αρχικά τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη, το περνάμε λιγάκι από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

    2. Έπειτα μουσκέυουμε το ψωμάκι για να αφρατέχψει και το στύβουμε να στραγγίσει. 

    3. Ψιλοκόβουμε μαιντανό και δυόσμο.

    4. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά με τον κιμά.

    5. Πρόσθέτουμε το αυγό, αλάτι και πιπέρι το νερό και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψει το μίγμα.  Αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο.

    Μετά πλάθουμε τα κεφτεδέκια σε μέγεθος μέτριο τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις τα βάλουμε μέσα στο λάδι χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
    Κατά προτίμηση βάζουμε λίγα λίγαστο τηγάνι,  για να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού.

    © Η συνταγή από το Βιβλίο “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη“, γραμμένο από τις κ. Τσικριτζή-Μόμτσιου Ματίνα και Φτάκα Φάνη. 

  • Σαλιάρια Κοζάνης

    Σαλιάρια Κοζάνης

    Υλικά

    για τη ζύμη

    • 8 κούπες αλεύρι
    • 1 κούπα ελαιόλαδο
    • 1 κούπα σπορέλαιο
    • 1 κούπα χυμό πορτοκαλιού
    • 1 κουταλιά χυμό λεμονιού
    • 2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
    • 1 κούπα ζάχαρη άχνη

    για τη γέμιση

    • 2 κούπες καρύδια χοντροκομμένα
    • 2 κουταλιές ζάχαρη
    • 1 κουταλιά κανέλα
    • 1 κουταλάκι γαρύφαλλο

    για το σιρόπι

    • 2 κούπες νερό
    • 1 1/2 κούπας ζάχαρη
    • 2 κουταλιές της σούπας λεμόνι

    για το τύλιγμα

    • 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

    Εκτέλεση

    Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε στο κέντρο μια λακκούβα.

    Βάζουμε το λάδι να κάψει. Για να καταλάβουμε πότε το λάδι είναι έτοιμο, ρίχνουμε από την αρχή ένα μικρό κομμάτι κόρας ψωμιού. Μόλις αυτό γίνει ξανθό, το λάδι είναι έτοιμο και το αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε εναλλάξ το λάδι με το χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα, ώσπου να τελειώσουν. Πασπαλίζουμε τη ζύμη με τη ζάχαρη άχνη και το χυμό λεμονιού.

    Ζυμώνουμε το πολύ 5 λεπτά, ώστε να μην σκληρύνει πολύ η ζύμη, αλλά να παραμείνει αφράτη.

    Βάζουμε στην παλάμη μας ποσότητα ζύμης, όσο ένα μικρό μανταρίνι, και πλάθουμε μικρά φύλλα.

    Εκεί βάζουμε μια κουταλιά γέμισης και κλείνουμε τις άκρες, ώστε να κολλήσουν σε μικρά οβάλ σχήματα.

    Βάζουμε τα σαλιάρα σε ταψί (όχι λαδωμένο). Τα βάζουμε με την διπλωμένη πλευρά προς τα κάτω και σε κάποια απόσταση το ένα από το άλλο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, και τα ψήνουμε 20-25 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

    Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 5 λεπτά.

    Όταν τα σαλιάρια είναι χλιαρά, τα βουτάμε ένα ένα στο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα και τα τυλίγουμε ελαφρά στην άχνη.

    Μερίδα/ες

    40-50 κομμάτια

    Πηγή: sintagesmamas.com

  • Ζεματιστοί κουραμπιέδες

    Ζεματιστοί κουραμπιέδες

    Υλικα
    300 γρ μαργαρίνη μαλακια,

    2 αυγά,

    6 κ.σ.ζαχαρη άχνη,

    1 φακ.μπεικιν,

    500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις,

    4 κ σ.σιμιγδαλι ψιλό,

    2 βανίλιες

    ΕΚΤΈΛΕΣΗ:
    Βάζουμε την μαργαρίνη,τα αυγά,την άχνη στο μπολ και τα ανακατεύουμε καλά
    Ρίχνουμε σιγα-σιγα το μισό αλεύρι τις βανίλιες το μπέικιν το σιμιγδάλι και αρχιναμε να ζυμωνουμε

    Τέλος ρίχνουμε σιγα-σιγα το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμωνουμε σε αφρατη λεία ζύμη που όταν την πλάθουμε να γίνονται οι μπαλιτσες λείες χωρίς σχίσματα!Βάζουμε τις μπαλιτσες στην λαδόκολλα και σε κάθε μπαλιτσα βάζουμε στην μέση τους ένα φουντούκι και τις πατάμε ελαφρώς

    Προθερμαινουμε τον φούρνο αντιστάσεις στους 180 β!Τα βάζουμε μέσα και μόλις περάσουν 7 λεπτά ανοίγουμε γρήγορα τον φούρνο και πατάμε ελαφρώς τα φουντούκια γιατί θα εξέχουν
    Κλείνουμε τον φούρνο και τα ψήνουμε αλλά 15 λεπτά ανάλογα τον φούρνο

    ΣΙΡΟΠΙ:
    Υλικά

    800 γρ ζάχαρη,800 γρ νερό μισό λεμόνι το χυμό του

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
    Βράζουμε 5 λεπτά

    Μόλις βγάζουμε τα γλυκάκια από το φούρνο τα βάζουμε σε άλλο ταψί η πυρέξ η και τάπερ και ρίχνουμε το καυτό σιρόπι
    50 κομμάτια

    Γίνεται να κάνουμε και μισή δόση
    Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΈΧΟΥΜΕ ΠΩΣ ΡΙΧΝΟΥΜΕ ΤΟ ΑΛΕΥΡΙ
    ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΩΣΤΟ
    ΤΑ ΑΥΓΑ ΙΔΙΟΥ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΑΠΟ ΒΡΑΔΥΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΊΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

    Πηγή: xrysessyntages.gr

  • Φασολάδα

    Φασολάδα

    Υλικά

    • 500 γραμ. μέτρια φασόλια ξερά
    • 3 καρότα κομμένα σε μικρά καρέ
    • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    • 2 κλωνάρια σέλερι με τα πράσινα φύλλα τους ψιλοκομμένα
    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 1 κ.γλ. μπούκοβο (προαιρετικά)
    • 3/4 φλ. ελαιόλαδο
    • αλάτι
    • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Διαδικασία

    Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο κρύο νερό να τα σκεπάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 35΄-40′, να μισομαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι. Ψιλοκόβουμε τα λαχανικά. Βάζουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο (από το συνολικό) σε βαθιά κατσαρόλα και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα καρότα και το σέλερι. Τα ανακατεύουμε καλά, να λαδωθούν. Τα αφήνουμε για 2΄-3΄ σε μέτρια φωτιά.

    Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Ρίχνουμε τα μισοβρασμένα φασόλια και συμπληρώνουμε βραστό νερό να καλύπτει τα υλικά και να εξέχει από πάνω 2-3 δάχτυλα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τη φασολάδα για 30΄-35΄. Τότε αλατοπιπερώνουμε κι αν θέλουμε προσθέτουμε το μπούκοβο.

    Τέλος, προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αφενός γιατί είναι πιο υγιεινό (το λάδι κρατάει όλες τις βιταμίνες του) και πιο γευστικό, αφετέρου γιατί αυτός είναι ένας τρόπος για να χυλώσουν τα όσπρια. Αφήνουμε τη φασολάδα να βράσει για ακόμα λίγα λεπτά, μέχρι να χυλώσουν καλά τα φασόλια και το ζουμί τους να μοιάζει με πυκνή σάλτσα.

    argiro.gr

  • Ρυζόγαλο με κρόκο Κοζάνης

    Ρυζόγαλο με κρόκο Κοζάνης

    Το ρυζόγαλο είναι ένα γλύκισμα στο οποίο συνήθως τα παιδιά δεν αντιστέκονται αλλά και αν ακόμη δυσκολεύονται, δοκιμάστε αυτή την ιδιαίτερη συνταγή του σεφ και σίγουρα θα γλύφουν τα δάχτυλα τους.

    ΥΛΙΚΑ

    – 4 φλιτζάνια γάλα 1,5 %

    – ½ φλιτζάνι του καφέ ρύζι Καρολίνα

    – 1 πρέζα αλάτι

    – ½ φλιτζάνι μέλι

    – 1 βανίλια

    – 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ

    – 1 κουτ. γλυκού κρόκο κοζάνης

    – κανέλα για το σερβίρισμα

    ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε ένα κατσαρολάκι βράζετε σε μέτρια φωτιά το ρύζι με 3½ φλ. του καφέ νερό και μια πρέζα αλάτι, για 10 περίπου λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφήσει το νερό του.

    Σε ½ φλιτζ. κρύο γάλα διαλύετε το κορν φλάουρ. Σε μια κατσαρόλα βράζετε το υπόλοιπο γάλα με τη βανίλια, τον κρόκο Κοζάνης και το μέλι.

    Μόλις πάρει βράση ρίχνετε το ρύζι ( αν του έχει απομείνει λίγο νεράκι δεν πειράζει ) και το γάλα με το κορν φλάουρ. Ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να αρχίσει να πήζει. Προσοχή όμως, μην το αφήσετε να πήξει πολύ.

    Το κατεβάζετε από τη φωτιά και το μοιράζετε σε μπολ.

    Το σερβίρετε με την κανέλα. Καλή απόλαυση!!

    Πηγλή: mothersblog.gr

  • Κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο

    Κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο

    Οι κεφτέδες με κρεμμύδια είναι παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης. Τα κρεμμύδια υπερτερούν σε ποσότητα του κιμά και κάνουν μια γλυκιά σάλτσα που λατρεύουν όσοι γνωρίζουν αυτό το φαγητό. Συνήθως μαγειρεύουν το φαγητό την εποχή του τρύγου, όταν τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει.

    Μην το σκεφτείτε σαν κεφτέδες στιφάδο, γιατί δεν έχει μπαχαρικά στη σάλτσα και οι κεφτέδες αρωματίζονται κλασικά με δυόσμο ή ρίγανη. Αν και σε αντίστοιχη συνταγή που βρήκα στη Σμύρνη βάζουν κύμινο και μπαχάρι.

    ΥΛΙΚΑ

    • Για τους κεφτέδες
    • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
    • 200γρ κιμά χοιρινό
    • 250γρ ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στιμμένο
    • 1 κρεμμύδι τριμμένο
    • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
    • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • ½ κουταλιά γλυκού ρίγανη ή δυόσμο
    • ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
    • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
    • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
    • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

    ΜΕΘΟΔΟΣ

    • Ετοιμάζουμε το μίγμα κιμά
      Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για τους κεφτέδες, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να είναι τελείως λείο. Αν “σκάει” βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε.
      Αφήνουμε να μείνει μια ώρα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.
    • Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια
      Κόβουμε τα κρεμμύδια δρεπανωτά, σε φέτες και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα.
      Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό και αφήνουμε να μαραθούν με σκεπασμένη κατσαρόλα.
      Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
    • Ετοιμάζουμε το ταψί για φούρνο
      Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
      Βγάζουμε το μίγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 25-30 κεφτέδες. Το καλό πλάσιμο δίνει συνοχή στον κεφτέ και δεν θα σπάσει μέσα στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
      Αδειάζουμε τα κρεμμύδια με το ζουμί τους στο ταψί φούρνου και απλώνουμε πάνω τους κεφτέδες.
    • Ψήνουμε για 1.30 ώρα, γυρίζοντας τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά στη μέση του χρόνου. Προς το τελείωμα, κρύβουμε τους κεφτέδες μέσα στη σάλτσα για να μην καούν και στεγνώσουν.
      Αν βλέπετε πως ο φούρνος σας αρπάζει το φαγητό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180.
      Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και φέτα. Ή με ρύζι ή μακαρόνια, ό,τι τραβάει η δική σας ψυχή.

    Πηγή: tastefull.gr