Τα όσπρια

Αξίζει να έχουν πρωταγωνιστική θέση στην κουζίνα μας

Η καλλιέργεια των οσπρίων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση. Την τελευταία δεκαετία η καλλιεργήσιμές εκτάσεις έχουν διπλασιαστεί κυρίως σε  φασόλια, φακές, ρεβίθια και φάβα.

Η εμπειρία των παραγωγών, οι εξαιρετικές ελληνικές ποικιλίες απόλυτα προσαρμοσμένες στις τοπικές εδαφοκλιματικές συνθήκες, η καλλιέργεια σε υψόμετρο πάνω από 600m, οι ψυχροί χειμώνες και η ήπια, μακρά άνοιξη, η τεχνογνωσία των γεωτεχνικών, συνδυάζονται, για να δώσουν προϊόντα μοναδικής γεύσης, πλούσια σε πρωτεΐνες και μέταλλα, με σύντομο χρόνο μαγειρέματος, ιδιαίτερα αρώματα και εξαιρετική γεύση.

Σύγχρονες μεταποιητικές εταιρείες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή φροντίζουν ώστε τα όσπρια να συσκευάζονται και να διανέμονται επώνυμα και ασφαλή. Η διανομή τους σε όλη την επικράτεια αλλά και η αύξηση των εξαγωγών βοήθησε ώστε τα όσπρια να πάρουν την υπεραξία που τους αξίζει.