Κεφτέδες με κρεμμύδια στο φούρνο

Οι κεφτέδες με κρεμμύδια είναι παραδοσιακό φαγητό της Κοζάνης. Τα κρεμμύδια υπερτερούν σε ποσότητα του κιμά και κάνουν μια γλυκιά σάλτσα που λατρεύουν όσοι γνωρίζουν αυτό το φαγητό. Συνήθως μαγειρεύουν το φαγητό την εποχή του τρύγου, όταν τα κρεμμύδια είναι τρυφερά αλλά και τον χειμώνα γιατί είναι φαγητό που ζεσταίνει και χορταίνει.

Μην το σκεφτείτε σαν κεφτέδες στιφάδο, γιατί δεν έχει μπαχαρικά στη σάλτσα και οι κεφτέδες αρωματίζονται κλασικά με δυόσμο ή ρίγανη. Αν και σε αντίστοιχη συνταγή που βρήκα στη Σμύρνη βάζουν κύμινο και μπαχάρι.

ΥΛΙΚΑ

  • Για τους κεφτέδες
  • 500γρ κιμά μοσχαρίσιο
  • 200γρ κιμά χοιρινό
  • 250γρ ψωμί μπαγιάτικο, βρεγμένο και καλά στιμμένο
  • 1 κρεμμύδι τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, τριμμένο
  • 3 κουταλιές μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • ½ κουταλιά γλυκού ρίγανη ή δυόσμο
  • ½ κουταλιά γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά γλυκού μαύρο πιπέρι
  • 2 κουταλιές σούπας ξύδι
  • 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

ΜΕΘΟΔΟΣ

  • Ετοιμάζουμε το μίγμα κιμά
    Ζυμώνουμε πολύ καλά τα υλικά για τους κεφτέδες, για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το μίγμα πρέπει να είναι τελείως λείο. Αν “σκάει” βρέχουμε τα χέρια μας με λίγο νερό και ζυμώνουμε.
    Αφήνουμε να μείνει μια ώρα στο ψυγείο, καλά σκεπασμένο.
  • Ετοιμάζουμε τα κρεμμύδια
    Κόβουμε τα κρεμμύδια δρεπανωτά, σε φέτες και τα σωτάρουμε με το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα.
    Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το νερό και αφήνουμε να μαραθούν με σκεπασμένη κατσαρόλα.
    Όταν μαραθούν, προσθέτουμε τον πελτέ και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά.
  • Ετοιμάζουμε το ταψί για φούρνο
    Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
    Βγάζουμε το μίγμα κιμά από το ψυγείο και πλάθουμε 25-30 κεφτέδες. Το καλό πλάσιμο δίνει συνοχή στον κεφτέ και δεν θα σπάσει μέσα στο ταψί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
    Αδειάζουμε τα κρεμμύδια με το ζουμί τους στο ταψί φούρνου και απλώνουμε πάνω τους κεφτέδες.
  • Ψήνουμε για 1.30 ώρα, γυρίζοντας τους κεφτέδες από την άλλη πλευρά στη μέση του χρόνου. Προς το τελείωμα, κρύβουμε τους κεφτέδες μέσα στη σάλτσα για να μην καούν και στεγνώσουν.
    Αν βλέπετε πως ο φούρνος σας αρπάζει το φαγητό, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180.
    Σερβίρουμε με πατάτες τηγανητές και φέτα. Ή με ρύζι ή μακαρόνια, ό,τι τραβάει η δική σας ψυχή.

Πηγή: tastefull.gr