Οινοποιεία Νομού Κοζάνης

Μια μεγάλη πεδιάδα που περιφρουρείτε από βουνά, αποτελεί το πυρήνα της αμπελοκαλλιέργειας της περιοχής. Η τεχνητή λίμνη του Αλιάκμονα προσφέρει την απαραίτητη υγρασία που στερείται ο τόπος λόγω των φτωχών βροχοπτώσεων, ενώ το κλίμα της Κοζάνης είναι από τα ψυχρότερα της χώρας μας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες συνδυαστικά οδηγούν στη παραγωγή οίνων με ξεχωριστό στυλ και προσωπικότητα. Κύριες ποικιλίες είναι το Ξινόμαυρο, το Μοσχόμαυρο και το Σταυρωτό, ενώ η οινική καρδιά της Κοζάνης χτυπάει στη Σιάτιστα, μια περιοχή με ιστορία στην αμπελουργία και την οινοποίηση που χρονολογείται τουλάχιστον από τον 5ο αιώνα μ.Χ.

Στην περιφερειακή ενότητα (νομό) Κοζάνης το μεγαλύτερο οινικό ενδιαφέρον υπάρχει στην πανέμορφη Σιάτιστα με τον περίφημο γλυκό ηλιαστό της οίνο, στον Βελβεντό με τη μαγευτική θέα στη λίμνη και εδώ & μερικά χρόνια στα Σέρβια.

Στη Σιάτιστα υπάρχουν συγκεντρωμένα 4 οινοποιεία & 7 παραδοσιακά κελάρια επισκέψιμα που έχουν συστήσει το άτυπο δίκτυο οινοτουρισμού “Οινοευφροσύνη”.

Γνωστό είναι και το κρασί Εράτυρας και Πελεκάνου αλλά δεν εμφιαλώνεται.

Μέσα στο ηπειρωτικό κλίµα της ευρύτερης περιοχής, ο ήπιος τοπικός άνεµος της λιµναίας αύρας που αναπτύσσεται στη διάρκεια της µέρας, απαλύνει τις µέγιστες τιµές της θερµοκρασίας και διατηρεί την υγρασία της ατµόσφαιρας ψηλά. Έτσι, τα φυτά δεν υποφέρουν και οι λειτουργίες που είναι σηµαντικές για την ποιότητα των σταφυλιών και του οίνου, εξακολουθούν ανεµπόδιστες ως αργά το απόγευµα φέρνοντας τα σταφύλια στην ωρίµαση µε τα ζάχαρα, τα οξέα, και τα αρώµατα σε αρµονία.

Οι ποικιλίες 

Ασύρτικο, Chardonnay, Malvasia Aromatica, Ξινόµαυρο, Μοσχόµαυρο, και Τσαπουρνάκος αποτελούν τον ποικιλιακό κορµό του κτήµατος, µε τον οποίο συνυπάρχουν αρκετές άλλες τοπικές ποικιλίες οινοστάφυλων που καλλιεργούνται δοκιµαστικά.

Η παραγωγή του Λιαστού οίνου είναι μια διαδικασία που πάντα εκτελούνταν με σεβασμό στη Σιάτιστα, καθώς αποσκοπούσε στην αναβάθμιση του τοπικού κρασιού. Οι οινοπαραγωγοί απλώνουν τα σταφύλια σε σκιά και περιμένουν υπομονετικά μέχρι αυτά να αφυδατωθούν αξιοποιώντας με αυτόν τον τρόπο το πολύτιμο δυναμικό του σταφυλιού. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται από οινοποίηση, φιλτράρισμα, ωρίμανση σε βαρέλι και παλαίωση στη φιάλη. Η φήμη του Λιαστού κρασιού είχε κατακτήσει τον κόσμο του κρασιού πριν από έναν αιώνα περίπου.  Οι Σιατιστινοί που ταξίδευαν σε όλο τον κόσμο ως έμποροι και επιχειρηματίες μετέφεραν γνώση και εμπειρία έχοντας υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις και υψηλά μέτρα σύγκρισης της ποιότητας των κρασιών.

Η γοητεία του γλυκού αυτού κρασιού, που σήμερα παράγεται σε τρία οινοποιεία της Σιάτιστας ως οίνος ΠΓΕ (Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης), εξάγεται κυρίως στις ΗΠΑ και δευτερευόντως στη Βρετανία με τη φήμη του να κάνει το γύρο του κόσμου.