Η βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών συγκαταλέγεται στους βασικούς πυλώνες της ελληνικής μεταποίησης, καθώς αποτελεί πρωταρχική παραγωγική δραστηριότητα και μοχλό οικονομικής ανάπτυξης για τη χώρα.

Στην περιοχή μας και ειδικά την μεταλιγνιτική περίοδο, ο κλάδος  τροφίμων και ποτών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης και να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις, στηριζόμενη στην εξωστρέφεια.   

Τα υψηλής ποιότητας προϊόντα, το ελληνικό brand name, το brand name της περιοχής που πρέπει να δημιουργήσουμε, καθώς και μια οργανωμένη προσπάθεια προώθησης πρέπει να είναι προτεραιότητα για την περιοχή.

Το δόγμα παράγω – εξάγω αποτελεί προτεραιότητα για το ΕΒΕ Κοζάνης 

Η περίοδος που περάσαμε και ακόμα βιώνουμε, με την πανδημία του κορονοϊού και την ενεργειακή κρίση  έχει αλλάξει τις ζωές και τις συνήθειες μας, όλοι οι κλάδοι δοκιμάζουν τις αντοχές τους. Ο κλάδος των τροφίμων συνεχίζει να δείχνει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και ταυτόχρονα θέτει τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. 

Οι επιχειρήσεις πρέπει να ανταποκριθούν στην νέα πραγματικότητα που θέλει τις παραδοσιακές προωθητικές ενέργειες να μην αρκούν πλέον και πρέπει να ενισχυθούν με την ψηφιακή τεχνολογία, με διαδικτυακές πλατφόρμες Β2Β συναντήσεων, με πωλήσεις μέσω διαδικτύου κτλ.

Η αλλαγή αυτή, όσο βίαιη κι αν είναι, δίνει στην περιοχή και στο ΕΒΕ μια ευκαιρία. Να μην παραμείνουμε για άλλη μια φορά θεατές των εξελίξεων και οι φτωχοί συγγενείς της χώρας και της Ευρώπης. Να οργανωθούμε και να δράσουμε άμεσα ώστε να συμμετέχουμε και να πρωταγωνιστήσουμε στις εξελίξεις δίνοντας ελπίδα στις επιχειρήσεις και στην περιοχή. 

Είναι δεδομένο πως το Internet δίνει την ευκαιρία σε εταιρείες να προβάλλουν και να προωθήσουν με επιτυχία τα προϊόντα τους σε αγορές όπου δεν έχουν φυσική παρουσία. 

Αν στοχεύετε σε διεθνείς αγορές, λαμβάνοντας υπόψη σας τα παραπάνω, καταλαβαίνετε ότι τουλάχιστον απαιτείται να έχετε μια δίγλωσση ιστοσελίδα. Τις  περισσότερες φορές μόνο αυτό δεν είναι αρκετό.

Οι εξαγωγές είναι ένας πολύ κρίσιμος και ανταγωνιστικός τομέας, στον οποίο αρκετές εταιρείες στηρίζουν σε σημαντικό βαθμό την ανάπτυξη ή ακόμα και την ύπαρξή τους. Το Digital Marketing αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό και κρίσιμο πεδίο στο οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθούν με επιτυχία, ώστε να έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Το μυστικό για μια επιτυχημένη online παρουσία είναι να βρίσκεστε στο σωστό σημείο, την κατάλληλη στιγμή!

Τι απαιτεί όμως και αυτό. Κεφάλαια, γνώση, εμπειρία. Οι περισσότερες εταιρείες της περιοχής μας δεν διαθέτουν την ικανότητα να επενδύσουν σε μεγάλο βαθμό σε αυτό τον τομέα.

Για το λόγο αυτό το ΕΒΕ μπορεί να γίνει ο φορέας που θα ενώσει τις δυνάμεις των εταιριών του αγροδιατροφικού κλάδου και όχι μόνο της περιοχής δημιουργώντας ένας business portal. Το συγκεκριμένο εργαλείο θα παρουσιάζει τις εταιρείες της περιοχής και τα προϊόντα τους και θα λειτουργεί ενισχυτικά στις εταιρικές ιστοσελίδες. Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα θα περιλαμβάνει και B2B FORUM όπου οι αγοραστές θα μπορούν να γνωρίσουν το σύνολο των προϊόντων της περιοχής. Ο σκοπός και αυτής της ενέργειας σε συνδυασμό και με τις άλλες είναι να δημιουργηθεί η εικόνα της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας ως μιας περιοχής που παράγει εκλεκτά τρόφιμα ανώτερης ποιότητας. Θέλουμε ένα δυνατό brand της περιοχής που θα συνδυάζει, προϊόντα, φύση, άνθρωπο