Κεφτέδες με ζ’μι

Αγαπημένο κοζανίτικο φαγητό οι κεφτέδες με το ζμι, αλλά και πολύ καλός μεζές, για την ώρα που δροσίζει και πίνεις το τσιπουράκι σου. Με μια ιδιαίτερη σάλτσα, ιδανική για μακροβούτια με ψωμί.

Κλασικοί κεφτέδες, χωρίς πολλά μπαχαρικά και άλλα καρυκεύματα. Το κρεμμύδι και ο δυόσμος είναι τα υλικά που κάνουν τον αυθεντικό κεφτέ, τουλάχιστον στην Κοζάνη, και φυσικά το αλεύρωμα πριν το τηγάνι!

ΥΛΙΚΑ:

Για τους κεφτέδες:

500γρ κιμάς μοσχαρίσιος.

100 γρ κιμάς χοιρινός.

1 αυγό.

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί.

μισό κρασοπότηρο νερό.

1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.

μισή σκελίδα σκόρδο.

2-3 κουταλιές της σούπας λάδι.

λίγο μαϊντανό και δύοσμο.

Για την σάλτσα:

 1-2 κουταλίες της σούπας τοματοπελτέ αραιωμένο η 2-3 ώριμες ντομάτες.

1 1/2 σκελίδα σκόρδο.

1-2 κοταλιές της σούπας αλεύρι.

αλάτι, πιπέρι, λάδι.

Εκτέλεση:

Τα κεφτεδάκια τα πλάθουμε και τον κλασσικό τρόπο όπως ξέρουμε. 

1. Αρχικά τρίβουμε το κρεμμύδι στον τρίφτη, το περνάμε λιγάκι από το νερό και το αφήνουμε να στραγγίσει.

2. Έπειτα μουσκέυουμε το ψωμάκι για να αφρατέχψει και το στύβουμε να στραγγίσει. 

3. Ψιλοκόβουμε μαιντανό και δυόσμο.

4. Ανακατεύουμε όλα τα παραπάνω υλικά με τον κιμά.

5. Πρόσθέτουμε το αυγό, αλάτι και πιπέρι το νερό και ανακατεύουμε για περίπου 10 λεπτά να αφρατέψει το μίγμα.  Αφήνουμε να ξεκουραστεί τουλάχιστον μία ώρα στο ψυγείο.

Μετά πλάθουμε τα κεφτεδέκια σε μέγεθος μέτριο τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Μόλις τα βάλουμε μέσα στο λάδι χαμηλώνουμε λίγο τη φωτιά.
Κατά προτίμηση βάζουμε λίγα λίγαστο τηγάνι,  για να μην πέφτει πολύ η θερμοκρασία του λαδιού.

© Η συνταγή από το Βιβλίο “Γεύσεις από παλιά Κοζάνη“, γραμμένο από τις κ. Τσικριτζή-Μόμτσιου Ματίνα και Φτάκα Φάνη.