Περιγραφή

Στην τραχειά, ορεινή βορειοδυτική ενδοχώρα της Μακεδονίας σ’ έναν απομονωμένο
κομμάτι άγριας ομορφιάς, ο βιαστικός ταξιδιώτης της Εγνατίας δύσκολα στρέφει το βλέμμα
του για να εντοπίσει έναν τόπο, που η μακρά οινική του παράδοση βρίσκει τις ρίζες της
τουλάχιστον τρείς αιώνες πίσω.

Η αμπελο-οινική Ιστορία της Σιάτιστας χάνεται στον 17ο αιώνα, μέσα σε δαιδαλώδεις
διαδρομές πολέμων, καταστροφών και μετακινήσεων, που συγκλόνισαν τη Δυτική
Μακεδονία και σμίλεψαν ανεξίτηλα το σημάδι τους στα πρόσωπα των ανθρώπων, που
ακόμα και σήμερα παλεύουν με τον αέρα και την άνυδρη πέτρα.

Σ’ αυτόν τον τόπο, σ’ ένα εντυπωσιακά βραχώδες ασβεστολιθικό terroir που, σε
αντίθεση με την πλειονότητα της υπόλοιπης χώρας, δεν επηρεάζεται από το Αιγαίο ή το Ιόνιο
λόγω της υψηλής, εσωτερικής του απομόνωσης, βρίσκεται το Οινοποιείο «Μαγκούτες»,
όραμα των οικογενειών του Δημήτρη Διαμαντή και του Γιώργου Παπαγεωργίου. Οι δυο τους,
γεννήματα και θρέμματα της περιοχής, έβαλαν στόχο και κοινό σκοπό, να προστατεύσουν
και να αναβιώσουν την αμπελουργική κληρονομιά του τόπου τους και τις δυνατότητές του,
να παράγει μοναδικά κρασιά.

Το Οινοποιείο Μαγκούτες, είναι η συνέχεια μιας προσπάθειας που ξεκίνησε στις
αρχές του 20ου αιώνα, όταν ο παππούς του Δημήτρη Διαμαντή, ένας από τους κορυφαίους
καλλιεργητές της περιοχής, φύτευε πρέμνα Ξινόμαυρου, Μοσχόμαυρου και Νιγρικιώτικου,
αυτά που σήμερα αποτελούν τη βάση των αμπελώνων του οινοποιείου. Ο τόπος τελικά
αποδυκνείεται ότι ταιριάζει σαν γάντι στο Ξινόμαυρο και στο Νιγρικιώτικο ενώ γίνεται το
σπίτι του Μοσχόμαυρου.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’90 το οινοποιείο επικεντρώθηκε στην προστασία και
την αναβίωση των ποικιλιών, που λίγο έλειψε να χαθούν κάτω απ’ το βάρος της εσωτερικής
λήθης και κατάφερε να σώσει αρκετό υλικό ώστε να αναβιώσει ξανά τις ασβεστολιθικές
πλαγιές στην περιοχή Μαγκούτες. Η πρώτη επίσημη εμφιάλωση, ένα μείγμα Ξινόμαυρου –
Μοσχόμαυρου, είναι τελικά γεγονός το 2002.

Από τότε ξεκινά μια μακρά και κουραστική προσπάθεια, ώστε αυτός ο εύθραυστος
τόπος και ο καρποί που κληροδοτεί γενναιόδωρα κάθε χρόνο, με αυστηρή επίβλεψη και
μηδενικές παρεμβάσεις τόσο στον αμπελώνα όσο και στο οινοποιείο, να είναι σε θέση να
εκφράσουν οινική φινέτσα, καθαρότητα και πολυπλοκότητα σε όλες τις ετικέτες του
οινοποιείου.

Πρέπει να τονιστεί ότι η παραγωγή είναι περιορισμένη και όλες οι εργασίες
πραγματοποιούνται σε μικρή κλίμακα. Το μικροκλίμα και το terroir των αμπελώνων του
Οινοποιείου Μαγκούτες, επιτρέπουν ανάλογες πρακτικές προσέγγισης, ώστε το
περιβαλλοντικό αποτύπωμα στη χλωρίδα, στην πανίδα ή στο κλίμα, να είναι μηδενικό.
Οι οινοποιήσεις πραγματοποιούνται με χαμηλές παρεμβάσεις, αυθόρμητες
ζυμώσεις και χωρίς τη χρήση ενζύμων, διαυγαστικών ή άλλων επεμβατικών διεργασιών,
ώστε να αναδεικνύονται τα φυσικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών και του συγκεκριμένου
terroir.

Τοποθεσία
Περιφέρεια
Ανοικτό
Ωράριο λειτουργίας σήμερα: 9:00 πμ - 4:00 μμ
  • Δευτέρα

    9:00 πμ - 4:00 μμ

  • Τρίτη

    9:00 πμ - 4:00 μμ

  • Τετάρτη

    9:00 πμ - 4:00 μμ

  • Πέμπτη

    9:00 πμ - 4:00 μμ

  • Παρασκευή

    9:00 πμ - 4:00 μμ

  • Σάββατο

    9:00 πμ - 4:00 μμ

  • Κυριακή

    Κλειστό

  • 20 Απριλίου, 2024 10:38 πμ τοπική ώρα

Κατηγορίες
Επικοινωνήστε με την επιχείρηση

  • Τα σχόλια είναι κλειδωμένα.